Een jaarlijks terugkerend dorpsfeest waarbij de voeten van de paarden in de zee worden "gewassen". De dorpen aan de westkant van Schouwen-Duiveland hebben allemaal hun eigen Straôviering. Acht weken voor Pasen is Renesse als eerste dorp aan de beurt. De week daarop volgt Burgh-Haamstede, vervolgens Noordwelle, Scharendijke, Ellemeet en als laatste Serooskerke. Een aantal zaterdagen achter elkaar is het Straô feest op de Kop van Schouwen. Veel deelnemers zijn op meerdere vieringen met hun paard aanwezig.
Hoewel dit feest een zeer lokale aangelegenheid is wordt steeds vaker deelgenomen door bezoekers (met hun paarden) van veraf, zelfs uit het buitenland. Een belangrijke bijdrage aan de soms zeer grote groep paarden wordt geleverd door een aantal enthousiaste berijders van echte Zeeuwse werkpaarden. 
Deze enorme dieren die tot wel 1000kg kunnen wegen geven de straô een authentieke uitstraling.

"Straô rieen" is een historisch feest en gaat ver terug in de tijd. In vroegere tijden stonden de werkpaarden de gehele winter op stal. Zodra de winter tegen het einde liep ging men met de paarden de zee in om de voeten "te wassen". Hoewel de werkpaarden van vandaag nog uitsluitend als hobby worden gehouden en zeker niet meer een hele winter op stal staan is de gewoonte nog steeds in stand gehouden. 

De berijders van de paarden komen na de rit op het strand weer terug in het dorp waar diverse zaken het met open armen ontvangen. Van oudsher is het al een gewoonte dat de berijders ook een "opwarmertje" nodig hadden. Verder wordt er op het dorp van alles georganiseerd waaronder het populaire ringsteken. Ook voor kinderen is het een feestelijke dag, versierde fietsen, spelletjes en een hoop plezier!
Het mag duidelijk zijn dat Straô uitbundig wordt gevierd, een folklore feest in een modern jasje waaraan ook door bezoekers veel plezier wordt beleefd.